HAMK Mladost

Hrvatski akademski mačevalački klub Mladost (nadalje HAMK) danas je najuspješniji hrvatski klub koji trenira prvenstveno mač. Po rezultatima ukupnog broja osvojenih medalja s održanog pojedinačnog Prvenstva Hrvatske (Karlovac, svibanj 2012.) HAMK je osvojio 17 medalja, od čega 4 zlata. Po uspješnosti kao specijalizirani klub (s nastupima samo u jednom oružju) HAMK bi bio najuspješniji klub u Hrvatskoj.

HAMK je osnovan daleke 1903. kao Akademski sport club. Zanimljivo je kako su se te godine studenti sa Sveučilišta u Zagrebu, inače instruktori mačevanja, okupili i donijeli u Hrvatsku koncept engleskog kluba kao oblik udruživanja. Prva dva sporta u klubu tako su bili mačevanje i nogomet, koji je u to vrijeme predstavljao uvozni avangardni spektakl o čemu ljudi nisu ništa znali (za razliku od mačevanja koje je bilo rašireno slično poput nastave tjelesnog odgoja danas).

Tijekom godina, u klubu, koji je s vremenom dobio više športskih sekcija, proželo se domoljublje, pa je tako promijenio naziv u Hrvatski akademski športski klub, skraćeno HAŠK. 1947. godine, nakon nekoliko promjena naziva, klub nastavlja svoje djelovanje kao Akademsko sportsko društvo Mladost s više sekcija, od kojih jedno i mačevanje. 1994. godine klub se formalno izdvaja iz društva pod vlastitim nazivom – Hrvatski akademski mačevalački klub, ali ostaje udružen u športsko društvo Hrvatski akademski športski klubovi Mladost – HAŠK.

U povijesti kluba ističe se Vladimir Mažuranić, koji je ujedno bio i prvi trener i tajnik kluba prilikom transformacije 1947. godine. Prije toga, početkom 20. stoljeća Franjo Bučar bio je jedan od trenera u floretu, pa tako i Vladimira Mažuranića. Nakon smrti Mažuranića, pod patronatom Mačevalačkog saveza Zagreba organizira se međunarodni memorijalni turnir u floretu i maču u sjećanje na njega.

Klub svake godine organizira dva natjecanja – Božićni turnir za juniore i seniore u ženskoj i muškoj konkurenciji u maču te Trofej Mladosti za mlađe uzrastne skupine do kadeta u ženskoj i muškoj konkurenciji isto u maču. Klub je bio pionir i u uvođenju veteranskog mačevanja u Hrvatskoj, pa je tako prvi turnir za veterane u mačevanju bio Branimirov kup, koji se održao pod pokroviteljstvom Europske mačevalačke konfederacije, a finalne borbe odvijale su se u Smaragdnoj dvorani Hotela Regent-Esplanade uz ceremonijalni program.

Klub danas pretežito trenira mač, ima više trenera u svom sastavu, što instruktora mačevanja, što kondicijskih asistenata.

Kalendar

Multimedija

Facebook

Kontakt